Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 02/03/2011
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Câţi români locuiesc în Spania - ultimele cifre oficiale
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/cati-romani-locuiesc-in-spania-ultimele-cifre-oficiale-922828.html



În urma cifrelor publicate de Ministerul spaniol al Muncii şi Imigraţiei, românii reprezintă cea mai mare comunitate de cetăţeni străini din Spania, cu 840.682 de rezidenţi.


Autorităţile din Peninsula Iberică mai precizează că numărul străinilor care locuiesc aici a ajuns la aproximativ 5 milioane de persoane.

Datele publicate de Ministerul Muncii şi Imigraţiei mai arată o caracteristică a migraţiei din Spania, în ultimul an. În timp ce numărul străinilor din afara spaţiului UE a scăzut, tot mai mulţi europeni aleg Spania pentru a emigra.

Tendinţa arată că în Spania, numărul străinilor a crescut în 2010, comparativ cu 2009.

Astfel, din cele aproximativ 5 milioane de persoane străine care rezidează, oficial, în Spania, 2,4 milioane sunt din spaţiul UE, în timp ce puţin peste 2,5 milioane de persoane sunt extracomunitare.

Comparativ cu sfârşitul anului 2009, avem cu peste 7% mai mulţi faţă europeni în Spania, dar procentele pentru extracomunitari sunt în scădere.

Românii, cea mai numeroasă comunitate de străini

Nu este o noutate faptul că românii reprezintă cea mai extinsă comunitate de rezidenţi străini de pe teritoriul Spaniei.

Ultimele cifre oficiale indică 840.682 de români, urmaţi de marocani (757.809), ecuadorieni (369.692), columbieni şi britanici.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.